Slutt å plage andre!

Slutt å plage andre når dere drikker! Det er hovedbudskapet til den nye organisasjonen Mot fylla.

Ville det ikke vært fint om alkohol hadde bare positive sider? Alkohol er jo en fin del av livet! Fest og glede og avslapping og kos og slå ut håret. Og så lenge man ikke drikker så mye og ofte at man blir avhengig, så blir det ingen problemer.

Sånn er det ikke, mener Mot fylla. Vanlig alkoholbruk fører med seg mange problemer, og det er det på tide å snakke mer om. Vi snakker om fylla – når vi som har et moderat alkoholforbruk drikker for mye en kveld, og gjør ting vi ikke burde ha gjort.

Problemet handler ikke om alkoholikere, det handler om oss som bare drikker en gang i blant. Det er blant oss de fleste problemene oppstår, fordi det er så mange av oss.

artikkel20140907c

Foto: Federico Marsicano

Vi er lei av plagsom og hensynsløs oppførsel fra deg som drikker for mye. En øl er greit. Tolv øl? Femten? Greit! Det er ikke vår sak, så lenge du oppfører deg ordentlig.

«Du kan gjøre hva du vil, men du skal ikke plage andre og du skal være grei og snill.» – fritt etter Kardemommeloven

Dessverre er det noen som glemmer hvor grensene går etter et antall alkoholenheter. Da er det plutselig langt fra greit for oss andre. Bråk, uro, krangling, plagsom oppførsel, slibrige bemerkninger, seksuelle overgrep, vold, hærverk – lista er lang, og problemene rammer mange.

Nok er nok. Hva skal vi gjøre? Mot fylla mener at vi må bli flinkere til å diskutere hvor grensene går. Vi må snakke mer om at vanlig alkoholbruk også gir problemer, spesielt i form av plagsom og hensynsløs oppførsel.

Mot fylla vil invitere folk til å snakke om dårlig oppførsel i fylla.

Kjenner du noen som trenger et hint?