Vil fylla til livs

Levi Fragell (Foto: Arnfinn Pettersen / Wikipedia)

Levi Fragell brøt med pinsebevegelsen, og startet Human-Etisk Forbund. Nå bør han i Spania og er bekymret over nordmenns alkoholforbruk, både i utlandet og hjemme.

– Jeg tror det handler om en fyllekultur, og den er ikke verre i Spania enn hjemme. Jeg ser mange dårlige effekter av folk på min alder som lider under misbruk av alkohol, folk som har gått litt for langt ned i flaska, sier Fragell.

Fragell har til og med skrevet en kronikk om saken. Der er han oppgitt over at IOGT-bygninger står til forfall eller er ominnredet til Bingo-haller, og selv kjente predikanter tar seg en konjakk i godt lag.

«Nok en gammel bekjent er gått til bunns på grunn av alkoholmisbruk. Er det ikke nå snart på tide å slutte å fleipe om fylla som en uskyldig spøk? Det er synd at den nå snart glemte avholdsbevegelsen ikke er blitt avløst av en strukturert og organisert måteholdsbevgelse. (..) De aller fleste familier har nå en skadet alkoholiker i sin egen flokk, og alle har det i sitt øvrige nettverk. (..)Både bedehuset og arbeiderbevegelsen kan takkes for det sosiale krafttak som ble tatt gjennom årtier før og etter 2. verdenskrig for å reise et fattig Norge på bena i mer enn en forstand. Store deler av kulturen fikk nøkterne alkoholvaner. (..) Og ingen våger å si stopp fylla! til vårt fornøyelseslystne velstandssamfunn.» skrev Fragell på verdidebatt.no. Fragell sier at bekymringen ikke har blitt mindre med årene. Snarere tvert i mot.

– Det man i yngre dager synes er gøy og moro, kan i voksen alder sette spor helsemessig. Man blir rett og slett skadet av det, og får et dårligere liv. Familieproblemer dukker opp, og man mister den tillitten man har hatt hos sine nærmeste – av god grunn. Det er mye unødvendig skade og lidelse fordi man har vært for lettvint med alkohol, sier Fragell.

Selv er han måteholden, og var avholds frem til han som journalist i Vårt Land begynte å gå på pressekonferanser.  Han synes det er uproblematisk at folk tar seg et par glass vin, men vil fylla til livs. Samtidig ser han at et uproblematisk alkoholforbruk kan utvikle seg når man blir pensjonist.

– Mange får en kjedeligere tilværelse. Man må ikke opp på jobb, og dagene kan bli tunge. Da kan alkoholbruken ta over, og man ender opp med å skade indre organer og egent forhold til barn og barnebarn, sier Fragell.

– Hvorfor tror du nordmenns drikkekultur er så annerledes enn for eksempel spanjolenes?

– Det er nordmenns drikkevaner knyttet til fylla som er problemet. Alkoholen har vært et helgefenomen, og man drikker seg full. Vi andre må tørre å si i fra. Jeg blir provosert når folk ler av at folk drikker seg full, sier Fragell.

– Blir du da ikke stemplet for moralistisk?

–  Ja, men det må vi bare ta sjansen på, når vi sier i fra til venner og familie, sier Fragell.

Foto: Arnfinn Pettersen, via Wikipedia