Brynjar N. Meling, advokat

Brynjar Meling: - Tenk på at dette er folk du skal se i øynene på mandag,

1) Hva er din pinligste og/eller morsomste julebordopplevelse?
– Og det spørsmålet får jeg som driver enkeltmannsforetak?

For noen år siden, i en periode da jeg var relativt profilert, kom en dame  som jeg ikke kjente bort til meg litt ut på kvelden,(det var på et sted hvor det var julearrangement for flere firmaer) og sa, «Hei, jeg heter XX og jeg vil pule en kjendis». Jeg hadde lagt merke til at hun kom sammen med en mann og spurte da om det var hennes ektemann, noe hun bekreftet.  Jeg avsluttet derfor med å si «Siden jeg er så sykt dårlig til å sloss, så syns jeg du skal spørre han først, og så heller komme tilbake hvis det er i orden for ham».  Hun kom aldri tilbake.

Jeg har også opplevd noen som skulle krype under bordet for å sjekke om de kvinnelige deltakerne hadde truse under kjolen. Han ble høflig og bestemt båret ut i god tid før han hadde fått laget en fullverdig og representativ statistikk.

2) Er du flink til å si fra hvis folk går over streken?Hvis ja, hvilken taktikk fungere best?

Ja, med folk jeg kjenner og bryr meg om. Da er jeg direkte og sier at nå er det kanskje på tide med en luftetur. Det har også hendt at jeg har kontaktet familiemedlemmer og sagt at det kan være lurt å komme og hente vedkommende, eller jeg har puttet noen i taxi.

Er det folk jeg ikke kjenner har jeg funnet en kollega av vedkommende og sagt  at det kan være en idé å hjelpe vedkommende hjem.

3) Har du fått gult eller rødt kort på julebord av venner/kollegaer noen gang? Hvis ja, hva gjorde du for å fortjene det?

– Har en episode. Var nok ikke klar over det selv, men var nok blitt litt mye aquevitt til pinnekjøttet…. Jeg gikk til baren og bestilte meg noe, og må åpenbart ha kommet til det stadiet hvor de stemte S’ene har forsvunnet…..Bartenderen så nøye på meg og sa «Kan jeg anbefale et glass vann?» Jeg spurte om det var et hint, noe han bekreftet.  Jeg sa da at da er det kanskje lurt å bestille en taxi, noe han sa seg enig i og var svært behjelpelig med. Jeg er ham evig takknemlig.

4) Hva syns du om den norske julebordfylla?

– Fest og moro er viktig. Jeg er ikke puritansk. Men det er lurt å være bevisst på hvordan man opptrer når man er beruset.  Spør dine venner når du er edru og be dem være ærlige.  Følg rådene! Tåler du ikke brennevin? La det være! Jeg er ingen ølmann, men jeg har en kollega som har et triks med annenhver alkoholfri.  Det har jeg prøvd og det gir en god silkebris utover kvelden. Det andre er mer til arbeidsgiver. Bonger er ikke dumt. Fri bar er godt ment, men ikke nødvendigvis en garanti for en vellykket fest.

5) Hva er ditt beste råd for å ha det morsomt på julebord?

– Å tenke på at dette er folk jeg skal se i øynene på mandagen. Unngå vanskelige tema, og ikke benytt anledningen, når motet stiger, til å fortelle mellomleder Andersen hvilken dust han er. Og – til oss mannfolk – om hun nyansatte sekretæren på naboavdelinga vil danse med deg, så er det ikke sikkert at hun vil ligge med deg – og selv om hun kanskje skulle ville det – så er det ikke sikkert at det er så lurt allikevel.

Og til oss som trekker litt på årene –  der er ikke sikkert at vi er fullt så lekre og attraktiv for våre unge kvinnelige kolleger, i den litt for trange Dressmann-dressen, mokasinene og den røde skjorta med matchende slips, som vi selv føler oss på stigende rus.